Met behulp van Discogs is het ophalen van album- en trackgegevens in veel situaties erg handig. Als je een uitgebreide vinyl-verzameling hebt, is de kans groot dat veel van je LP’s en singles gevonden worden in de database van Discogs. En dat voorkomt veel handmatige invoer!

De database van Discogs kun je doorzoeken door een artiestnaam en/of titel of een release code of artist code op te geven. De release code is de unieke code van het album in de Discogs-database. In onderstaande afbeelding zie je waar je de release code terug kunt vinden op de website van Discogs.

Als je, nadat u een artiestnaam, titel of release code opgegeven hebt, op de knop ‘Zoek’ klikt, worden de albums voor de opgegeven artiest opgehaald en weergegeven in de resultaatlijst rechtsboven. Hieruit selecteer je een album door deze aan te klikken. Als het gezochte album in de lijst staat, kun je vervolgens de trackgegevens ophalen door op de knop ‘Selecteer’ te klikken. De trackgegevens worden in de resultaatlijst rechtsonder weergegeven; zie de afbeelding hieronder.

Als je na het beoordelen van de trackgegevens besloten hebt dat de album- en trackgegevens de juiste zijn, klik je op de knop ‘OK’; MuziekDatabase controleert vervolgens of de opgehaalde gegevens niet conflicteren met het mediumtype dat je geselecteerd hebt in het formulier ‘Album toevoegen’, ‘Wizard toevoegen’ of ‘Wizard aanvullen’. Zo is het niet mogelijk om de Discogs-gegevens van een LP te gebruiken voor een album waarbij het mediumtype CD is.