Met behulp van Discogs is het ophalen van album- en trackgegevens in veel situaties erg handig. Als je een uitgebreide vinyl-verzameling hebt, is de kans groot dat veel van je LP’s en singles gevonden worden in de database van Discogs. En dat voorkomt veel handmatige invoer! 


De database van Discogs kun je doorzoeken op basis van de volgende gegevens:

  • artiestnaam en /of titel
  • release code
  • barcode
  • catalog number


De release code is het unieke nummer dat Discogs toegekend heeft aan het album. In onderstaande afbeelding zie je waar je de release code terug kunt vinden op de website van Discogs. Als je op de knop ‘Zoek’ klikt, worden de albums opgehaald op basis van de zoekwaardes en weergegeven in de resultaatlijst rechtsboven. Als een zoekopdracht meer dan 100 releases oplevert, worden de eerste 100 resultaten opgehaald. Je kunt steeds de volgende 100 releases ophalen door te klikken op de knop 'Haal meer releases op'.De trackgegevens kun je in dit formulier aanpassen; meer hierover lees je hier.


Als je na het beoordelen van de trackgegevens besloten hebt dat de album- en trackgegevens de juiste zijn, klik je op de knop ‘OK’; MuziekDatabase controleert vervolgens of de opgehaalde gegevens niet conflicteren met het mediumtype dat je geselecteerd hebt in het formulier ‘Album toevoegen’, ‘Wizard toevoegen’ of ‘Wizard aanvullen’. Zo is het niet mogelijk om de Discogs-gegevens van een LP te gebruiken voor een album waarbij het mediumtype CD is. De LP bevat namelijk twee kanten en de CD bestaat uit één disc. Het aantal kanten conflicteert met het aantal discs.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Free PDF documentation generator