Je kunt aan een artiest rollen toekennen. Hiermee geef je aan welke rollen een artiest uitgevoerd heeft gedurende zijn carrière. Een rol kan zijn ‘Gitarist’ of ‘Acteur’ en zijn relevant voor:

• het toekennen van een artiest als bandlid aan een andere artiest;
  • het toekennen van een artiest én rol als credit aan een album of track.

Het formulier 'Rol toevoegen aan [artiest]' toont in het linker kader als eerste de meest gebruikte rollen zodat deze snel toegevoegd kan worden. Onder het linker kader staat een tekstveld waar een zoekwaarde ingevuld kan worden. Tijdens het invullen van een zoekwaarde zoekt MuziekDatabase meteen naar de juiste rollen. Handig als je database veel rollen bevat!

Rol toevoegen/verwijderen aan rolverzameling

Om een rol toe te voegen aan de rolverzameling van een artiest, klik je op de knop met de pijl naar rechs () of klik je met de rechter muisknop op de rol die je wilt toevoegen aan de rolverzameling. Het verwijderen van een rol uit de rolverzameling doe je door op knop met de pijl naar links () te klikken. Of klik op de te verwijderen rol met de rechter muisknop.

Nieuwe rol toevoegen

Bestaat de rol die je wilt toevoegen aan de rolverzameling van de artiest nog niet, dan kun je een nieuwe rol aan je database toevoegen. Klik op een willekeurige locatie van de linker lijst op de rechter muisknop en klik op 'Rol toevoegen'.

Rol bewerken

Een rol bewerken doe je door:

• de juiste rol te selecteren en op de F2-toets te drukken;
  • op de juiste rol met je rechter muisknop te klikken en vervolgens te kiezen voor de optie 'Rol bewerken'.

Rol verwijderen

Een niet gebruikte rol kun je verwijderen. Klik met je rechter muisknop op de rol die je wil verwijderen en kies voor de optie 'Rol verwijderen'. MuziekDatabase controleert dan of de rol niet gebruikt is.

Let op: als je in een ander formulier nog openstaand formulier een rol verwijderd hebt uit een rolverzameling van een artiest of een album- of trackcredit, dan zal MuziekDatabase constateren dat die rol nog gebruikt wordt. Je zult dat formulier moeten sluiten zodat de wijzigingen opgeslagen worden in je database en het programma correct kan vaststellen dat die rol daadwerkelijk niet meer gebruikt wordt.