In het formulier 'Album toevoegen' en 'Album raadplegen/wijzigen' beheer je alle relevante gegevens van een album. Wil je een nieuw album toevoegen incl. de tracks? Of een bestaand album aanvullen? Lees dan verder bij Album Toevoegen/Aanvullen.De minimale, verplichte gegevens van een album zijn:

  • artiest;
  • titel;
  • genre.


De lay-out van de formulieren 'Album toevoegen', 'Album raadplegen/wijzigen' en het album-gedeelte van de 'Wizard toevoegen'/'Wizard aanvullen' zijn zoveel mogelijk hetzelfde. Het formulier 'Album toevoegen' bevat een knop 'Externe gegevens'; hiermee kun je albumgegevens ophalen van Discogs, CD lezen of via bestandsnaamimport. Uitgebreide toelichting lees je bij Externe gegevens.


Velden

Toelichting

Albumhoes

Je kunt een afbeelding van de hoes toevoegen aan het album. De afbeelding wordt niet opgeslagen in de database maar alleen het pad. Dat betekent dat je een locatie op moet geven waar MuziekDatabase de albumhoezen terug kan vinden. Dit doe je in het formulier Instellingen (2)


Bij instellingen geef je tevens aan of de hoofdalbumafbeelding proportioneel vergroot moet worden als je de grootte van het formulier aanpast.

Artiestnaam

De naam van de artiest. Deze naam moet uniek zijn, je kunt niet twee artiesten met dezelfde naam toevoegen aan je database. Als je een artiestnaam wilt wijzigen, kan dat in het formulier 'Artiest bewerken'.

Titel

De titel van het album. Als je de titel wilt wijzigen, kan dat in het formulier ‘Bewerken attributen’.

Kader 'Collectie'

In verzameling

In het kader ‘Collectie’ geef je relevante gegevens op met betrekking tot de geluidsdrager. Als het album in je collectie aanwezig is, vink je het selectievakje ‘In verzameling’ aan.

Mediumtype

Het mediumtype geeft het type drager aan, zoals CD, LP of DAT. Het mediumtype moet al in database bekend zijn, zie voor meer informatie Mediumtypes

Mediumnummer

Als je een mediumtype geselecteerd hebt en dat veld verlaat door op de TAB-toets te drukken, zal MuziekDatabase automatisch een uniek nummer vaststellen. Voor elk mediumtype wordt met mediumnummer 1 begonnen. Dit mediumnummer vergemakkelijkt het zoeken naar het album in je CD-kast als je je CD’s voorziet van een label met het mediumnummer.

Kwaliteit

Optioneel kun je aangeven wat de kwaliteit van het album is. Heb je het album gedownload en zijn alle tracks, bijvoorbeeld MP3-bestanden met een bitrate van 192 kbps, dan kun je dat in het veld ‘Kwaliteit’ opgeven. Als je dit veld verlaat door op de TAB-toets te drukken, zal MuziekDatabase controleren of de invoer reeds bekend is in de database. Als dat niet het geval is, krijg je de vraag of je de zojuist opgegeven kwaliteit wilt toevoegen aan de database.

Locatie

Dit veld kun je gebruiken om de opbergplaats aan te duiden, bijvoorbeeld ‘Kast 2’.

Tabblad 'Details'; kader 'Film / Musical / TV-serie'


In dit kader registreer je of het album gebruikt is voor een film, musical of TV-serie. Lees voor meer informatie Film/Musical/TV-serie.

Tabblad 'Credits'

Credits

Dit tabblad toont alle artiest die meegewerkt hebben aan het album. Zie Credits voor meer informatie.

Albuminfo


Dit tabblad bestaat uit een RTF-tekstvak waarin je uitgebreide informatie voor dat album kunt vastleggen. Er kan een standaard lettertype gedefinieerd worden; zie Lettertype.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: News and information about help authoring tools and software