Met het formulier 'Artiest toevoegen' of 'Artiest bewerken' (zie hieronder) beheer je alle relevante gegevens met betrekking tot artiesten. Als je een artiest toevoegt, wordt je eerst gevraagd om enkele keuzes te maken en krijg je de optie om artiestgegevens op te halen uit de database van Discogs. Je leest er hier meer over.


MuziekDatabase legt je de keuze voor of je bij een nieuwe artiest alleen de basisgegevens wilt vastleggen of de uitgebreide gegevens. In het formulier Instellingen (1) kun je de keuze maken of je de basisgegevens wilt opgeven van een nieuwe artiest of de uitgebreide gegevens.


Er zijn twee artiesttypes:

  • Persoon: de artiest is een natuurlijke persoon zoals Elvis Presley of Michael Jackson.
  • Band: de artiest is een band en bestaat uit twee of meer personen zoals Duran Duran, Michael Jackson & Paul McCartney.


Het artiesttype bepaalt welke velden getoond worden. Zo is het gegeven geslacht (man/vrouw) niet van toepassing op bands en zal dit gegeven niet getoond worden.Er zijn twee gegevens verplicht voor artiesten; zonder deze gegevens kan een artiest niet opgeslagen worden in de database:

  • artiestnaam;
  • genre.


Velden

Toelichting

Albumcredits

Dit tabblad toont alle albums waar de artiest aan meegewerkt heeft. Zie Credits voor meer informatie.

Artiestfoto

Je kunt een artiestfoto toevoegen aan de artiest. De foto zelf wordt niet opgeslagen in de database; alleen de verwijzing naar de locatie. Je dient hiervoor een locatie op te geven. Dat doe je in het formulier ‘Instellingen’, zie Instellingen (2) voor meer informatie.

Artiestnaam

De naam van de artiest. Deze naam moet uniek zijn, je kunt niet twee artiesten met dezelfde naam toevoegen aan je database. Als je een artiestnaam wilt wijzigen, kan dat in het formulier ‘Bewerken attributen’.

Alias

Een alias is een andere naam voor dezelfde artiest. Zo heeft ‘Massive Attack’ in 1991 de single ‘Unfinished Sympathy’ uitgebracht onder de naam ‘Massive’ (de toevoeging ‘Attack’ werd vanwege de Golf-oorlog achterwege gelaten). De naam ‘Massive’ kun je als alias toevoegen aan de band ‘Massive Attack’. Zelfs als je zoekt naar alle tracks van ‘Massive Attack’ wordt de track van ‘Massive’ ook gevonden omdat dit één en dezelfde artiest is. Lees hier meer over het gebruik van aliassen.

Band

Dit tabblad toont alle bands waar de artiest lid van geweest is. Zie Bandlid en band voor meer informatie.

Bandlid

Dit tabblad toont alle bandleden van de artiest. Het tabblad wordt alleen getoond als het artiesttype band is. Zie Bandlid en band voor meer informatie.

Biografie

Het tabblad Biografie bevat een tekstveld waarin je de biografie of andere informatie kunt vermelden.

Discografie

Op het tabblad ‘Discografie’ wordt de discografie getoond van de artiest. Als de artiest een band is dat uit bandleden bestaat, worden ook de albums en tracks van de bandleden getoond. En als de geraadpleegde artiest onderdeel is van een band, worden ook de albums en tracks van de band getoond. Met andere woorden: elk album en track van een artiest die gerelateerd is aan de geraadpleegde artiest wordt getoond.

Geaccordeerd

Als MuziekDatabase een nieuwe artiest toevoegt als gevolg van het toevoegen van harddiskaudio, is het gegeven ‘Geaccordeerd’ altijd onwaar (niet aangevinkt). Het gegeven ‘Geaccordeerd’ is altijd waar (aangevinkt) als u zelf een artiest toevoegt.

Geboortedatum / Sterfdatum

De geboorte- en sterfdatum van de artiest. Dit gegeven wordt alleen getoond als de artiesttype persoon is.


In MuziekDatabase kun je op een makkelijke manier data invoeren. MuziekDatabase zal deze automatisch omzetten naar het juiste formaat (DD-MM-JJJJ). Je bent dus niet verplicht om ’02-03-1987’ in te voeren. Je kunt deze datum ook invoeren als ‘020387’. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van de conversie die MuziekDatabase uitvoert.


Invoer

Na conversie

88

1988

7

2007

07

2007

010356

01-03-1956

040701

04-07-2001


Gebruikerselectievakjes (kader ‘Overig’)

MuziekDatabase biedt je de mogelijkheid om met behulp van maximaal drie selectievakjes extra informatie vast te leggen. In bovenstaand figuur wordt een selectievakje getoond met het label ‘Edison Award’. Je kunt zelf bepalen of je deze selectievakjes wilt gebruiken, welk gegeven je wilt opslaan en de label aanpassen in het formulier ‘Instellingen’.

Periode

Periode is de combinatie van oprichtings- en ontbindingsdatum van een band en wordt alleen getoond als het artiesttype een band is. Bands kunnen na ontbinding weer bij elkaar komen. Daarom is het mogelijk om bij bands meerdere periodes te registreren. 


Als je in het formulier ‘Instellingen’ opgegeven hebt dat het jaar aangevuld moet worden, zal MuziekDatabase een invoer dat uit één of twee cijfers bestaat, direct omzetten naar het juiste jaar. Voer je als jaar de waarde ‘02’ in, dan zal MuziekDatabase dit omzetten in ‘2002’. De waarde ‘99’ wordt geconverteerd naar ‘1999’.

Rollen

Hier staan alle rollen die een artiest gehad heeft gedurende zijn carrière. Zie Rollen voor meer informatie.

Trackcredits

Dit tabblad toont alle tracks waar de artiest aan meegewerkt heeft. Zie Credits voor meer informatie.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Easily create EBooks