Bestandsnaamimport is de manier om informatie uit de bestandsnaam te halen als je een album (fysiek of harddiskaudio) of harddiskaudio-tracks toevoegt. We kunnen dit het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Bestandsnaamimport verdeeld de bestandsnaam in secties en zal die secties inlezen.


Stel, je hebt het album The Joshua Tree van U2 digitaal op je harddisk staan. Voordat je dit album als harddiskaudio-album kunt toevoegen moet je eerst bestandsnaamimport en harddiskaudio geconfigureerd hebben. 


Secties


De bestandsnamen hebben de volgende structuur:


01 - U2 - Where The Streets Have No Name.wav

02 - U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For.wav


Wat duidelijk is, is dat tracknummer, artiest en titel de bestandsnaam vormen gescheiden door een ' - '. De tekenreeks ' - ' scheidt de bestandsnaam in secties:

  1. de eerste sectie: "01"; duidt hier het tracknummer aan;
  2. de tweede sectie: "U2"; is de artiest van de track;
  3. de derde sectie: "Where The Streets Have No Name"; de titel van de track.Tracknummer

  • Voor harddiskaudio-tracks (die geen onderdeel zijn van een harddiskaudio-album) is een tracknummer niet verplicht.
  • Wordt er een harddiskaudio-album toegevoegd en bevatten de bestandsnamen geen tracknummer, dan voegt MuziekDatabase een tracknummer toe.


Artiest en titel

  • Je kunt kiezen wat de volgorde is, eerst artiest en dan titel of eerst titel en dan artiest.


Speciale secties


Als je bepaalde informatie zoals uitvoering of taal altijd tussen bepaalde tekens vastlegt, kun dit als een speciale sectie definiƫren. Bij een speciale sectie definieer je dus een aparte set aan tekens die de start en einde van zo'n sectie definieer en vermeld je in welk veld de inhoud van die sectie verm,eld moet worden. Stel, de uitvoering registreer je altijd tussen rechte haken en een trefwoord registreer je tussen accolades, zoals in onderstaand voorbeeld:


01 - U2 - Where The Streets Have No Name - [album version] - {straat}.wav

02 - U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For {kwijt} [album version].wav


MuziekDatabase vertaalt deze bestandsnamen op de volgende wijze:Noot: merk op dat het niet uit maakt waar de speciale secties in de bestandsnaam staan. Bij de tweede tracks staan ze in dezelfde sectie als de titel. In de eerste track is elke speciale sectie een aparte sectie.


Overige secties


Voor alle overige secties zal MuziekDatabase proberen vast te stellen of de sectie een reeds bekende kwaliteit of genre is of een jaartal. Is dat het geval, dan wordt de inhoud van die sectie in het veld 'Genre',  'Kwaliteit' of 'Jaar' overgenomen. 


Wordt er geen genre of kwaliteit gevonden, dan wordt de inhoud van die sectie verplaatst naar het veld 'Trackinformatie. Zie onderstaand voorbeeld:


01 - U2 - Where The Streets Have No Name - [album version] - {straat} - pop - 1987 - top 10 hit - CD.wav

02 - U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For {kwijt} [album version] - 1987 - gecoverd in 1992 - CD.wav


Deze bestandsnamen worden als volgt verwerkt:


Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Full-featured Help generator